Höst i bonsaigården

Ginko Biloba i höstfärger.
Foto: Mactographer, wikimedia.

 

Det finns många arter av bonsaiträd, så hur förbereder jag övervintringen?

Många arter som enar och vissa arter av gran och tall kan vara mycket härdiga. Flera kan till och med stå ute under vintern.

Se’n har vi många av våra favoritlövträd som t.ex. apel, japanska lönnar, eldtorn m.fl. som inte gillar kylan lika mycket. Växter vars krona kan klara många minusgrader medan deras rötter är lite känsligare och inte klarar många grader under nollstrecket.

Utöver dessa så har vi medelhavsträden som oliv, citrus m.fl. som behöver hålla sig över nollstrecket och endast i undantagsfall klarar enstaka frostdagar.

Till sist har vi inomhusträd, som oftast klarar innetemperturen året runt, men tappar mycket löv om de inte får stödbelysning medan åter andra accepterar minskat ljus men också skulle gilla en svalare övervintring ner till 10-gradersstrecket eller så.

 

Jag kan inte ge digexakta direktiv på just din art, men här kommer lite förslag på lösningar som jag eller vissa av våra kunder använder…

De tåligaste växterna ställer jag samman i en skyddad del av trädgården under några träd, omgivna av buskar. Jag ställer alla krukor tätt ihop med de minst känsliga ytterst. Se’n lägger jag torra löv runt om, eller ännu hellre granris om jag har det till hands. Granriset suger inte upp vatten och främjar inte svamp på samma sätt som löv gör.

En av de enklaste metoderna, särskilt för okänsligare träd är att antingen gräva ner krukan i jorden,eller ta ur din bonsai ur krukan och gräva ner den direkt i jorden. Kanske lägga på lite extra löv för extra isolering. Observera att du inte skall täcka kronan på trädet eftersom det då kan fara illa. Metoden har jag med fördel använt på en och tall. När snön kommer skyfflar jag upp fluffig snö ovanpå som extra isolering.

En annan metod är att bygga en liten låda med glas eller plast över. Denna skyddar mot uttorkande vindar (vilket är särskilt jobbigt för vintergröna träd och även lönnar). Det skyddar också mot den extremaste kylan. Se bara till att ventilationen är bra, så att inte luftfuktigheten blir ett problem. Ett ouppvärmt växthus är kanske ännu bättre i och med den lite större luftvolymen. Har du ett växthus fullt med tomater och meloner på sommaren kanske det står tomt framåt vintern. Själv brukar jag låta träden få uppleva frost först innan jag ställer in dem, för att de skall få chans att känna att vintern är på gång.

De känsligaste arterna i växthuset hänger jag bubbelplast över för att skydda. Men, observera att den måste bort varmare fuktigate dagar.

Var noga med vattenbalansen! Vattna inte dina träd vid frostrisk. När det kommer några varma dagar, se bara till att jorden är lätt fuktig. Kanske genom en lätt sprayning av jordytan. Många träd förgås p.g.a. uttorkning under tiden de inte kan suga upp vatten p.g.a. frosten. Det är därför viktigt att trädet får chans att suga upp vätska under varmare dagar. Många arters rottillväxt kör igång redan vid 5 – 7 graders temperatur. Och, även rottillväxt behöver vätska.

En metod att skydda träden kan vara genom värmemattor eller vämekablar. Observera att om teperaturen är över plus fem under längre tid så kan det inte längre räknas som vintervila, och du tröttar ut trädet. Håll hellre någon enstaka minusgrad under de kallaste delarna av året. Då får trädet en riktig vila.

Återigen. Detta är exempel. Du får själv utgå från vilken art du har, ditt lokala klimat och storleken på krukorna. Men kanske hjälper det dig något.

This post is also available in: English (Engelska)

Varukorg
Rulla till toppen