Luftbeskärning / air pruning och tillväxten hos ditt träd

 

Chili och tomater i Airpots för befrämjad rottillväxt.

Träningskrukor brukar de kallas, krukor med stor volym där du kan sätta dina träd under tillväxtperioden. Ett bonsai blir som bekant aldrig klart, men det kan ju vara mer eller mindre trädlikt. Under sin ungdom behöver trädets lövvolym öka och grenar förgrenas till mindre grenar och kvistar. Denna process tar lång tid. Om du då har lite bråttom att sätta ditt träd i en snygg bonsaikruka kommer denna tillväxt att hämmas.

Tiepots och deras förklaring till luftbeskärning och dess fördelar.

I och med detta rekommenderas att du förvarar din blivande bonsai i en kruka som ger den hyfsat utrymmer för rötterna. God rottillväxt återspeglas av god tillväxt i lövverket. Du kan på samma sätt se att om tillväxten i lövverket hämmas så är det sannolikt så att ditt träd har dålig rottillväxt också.

Det finns fler sätt att ge bra rottillväxt än bara stor kruka och god jord. Ett ganska nytt artificiellt sätt att skynda på rottillväxten är air pruning eller luftbeskärning. Fenomenet är lika enkelt som det är genialt. Genom att leda ut rötter ur krukan dör rotspetsen och roten måste grena sig. Grenade rötter ger fler tunna rottrådar och därmed större upptagningsförmåga.

I normala fall sträcker sig ett fåtal rötter mot det som växten behöver vilket är dels är vatten och dels näring. När sedan roten nått källan till gottigheterna kan den sedan dela sig för att öka upptagningsförmågan. Roten som är ledande producerar hormoner som hämmar sidorötter att tillväxa så att endast ett fåtal av rötterna blir långa.

Med luftbeskärning leds rötterna medvetet ut ur krukan. Väl där är det torrt och den ömtåliga spetsen dör. Den slutar härmed tillverka de hämmande hormonerna. Nu börjar tillväxtpunkter längre bak på roten att bilda nya rottrådar. När dessa börjar växa leds dessa ånyo ut genom hålen i krukan så att de också dör. Nu börjar de nya rötterna att förgrena sig. På ganska kort tid får du en betydligt större rotmassa än vad som annars skulle kunna vara möjligt.

Med detta sagt behöver alltså den större rotmassan (och det större lövverket) bättre tillgång till vatten och näring än i en vanlig kruka. Men det säger sig kanske själv. För bättre tillväxt krävs bättre tillflöde av det trädet behöver.

När detta skrivs har vi två stycken leverantörer av krukor för luftbeskärning. De båda närmar sig området från två olika håll.

Airpots

Den första, Airpots, är tillverkad av returplast och kommer ifrån Skottland. De kommer förpackade som knottriga plastark inte helt olika den isolerplast som husgrunder skyddas med vid dränering. Hälften av groparna är perforerade och rötterna som naturligt söker sig utåt leds av de rundade groparna ut genom hålen.

Airpots är en seriös aktör på marknaden, med sitt fokus på botanisk produktion. De används mycket fördelaktigt till hushållsplantor som sallad, tomater, squash m.fl. ätbara växter, men också till buskar och träd på plantskolor etc. T.ex. används dessa fantastiska krukor på Royal Botanic Gardens eller Kew Gardens som de kallas, i London.

 

 

Airpots har tagit fram en serie med lite plattare krukor som passar bra för fröodling men också för oss bonsai-entusiaster som gärna vill ha ett fruktsamt men avplattat rotsystem.

Tiepots

Tiepots å andra sidan är en kruka särskilt framtagen till bonsai. Den har skåror som, på liknande vis som airpots rundade gropar, leder rötterna till hålen. De är också försedda med knoppar längs krukans rand där du enkelt kan förankra trådar för att styra tillväxten hos ditt träd.

Tiepots är framtagna av entusiasten Jens Lindworsky. Han har själv designat och utformat gjutformen som dessa krukor görs i. Han står själv för produktionen som görs hos en lokal plastfabrik. Vi säljer Tiepots sedan 2019.

Tillsammans med sin fru tillverkar han också keramikkrukor med samma geniala konstruktion. Dessvärre görs dessa i så liten skala att vi inte har möjlighet att köpa dessa. Däremot har vi fått tillstånd att i framtiden dela hans tillverkningsteknik när vi väl får tag på en keramiker som är sugen på att experimentera. Men det förutsätter ett seriöst samarbete med familjen Lindworsky så vi avvaktar att vi finner rätt samarbetspartner tills vidare.

För deras vackra krukor med luftbeskärning så besök gärna Lindworsky och deras tiepots träningskrukor.

 

This post is also available in: English (Engelska)

Varukorg
Rulla till toppen