För att få ditt ikebana-arrangemang att må bra är vatten en av de viktigaste faktorerna. För varaktighet finns det vissa knep som gör att de olika växterna behåller uppsugningsförmågan.

 

Klipp ikebana-växterna under vatten

Den första saken du bör göra, klippa alla växter under vatten (mizukiri). Det möjliggör vatten att sugas in så att du får en obruten vattenpelare i växten. Klipper du dessutom diagonalt kommer den sammanlagda ytan som kan suga upp vatten att bli betydligt större. Låt sedan växterna stå i kallt vattnet så länge som möjligt fram till det är dags att arrangera. Därefter, låt växterna vara så kort tid som möjligt i luften.

En anledning att detta fungerar är för att växter naturligt har ett negativt vätsketryck, i och med att växten genom sin högre sockerkoncentration (lägre vattenkoncentration) suger upp vattnet genom rötterna och upp till bladen. Således, så snart du skapar ett hål sugs vatten borde uppåt och nedåt genom snittet. Om det kommer luft i ledningsvävnaden blir uppsugningsförmågan sämre. Luftbubblor i rören gör att vattnet blockeras.

Eftersom Ikebana förväntas stå ett litet tag bör snittet göras med vassa och rena saxar som inte mosar sönder stjälken och heller inte för in bakterier som kan försvaga växten.

 

Krossa stammen på vedartade växter

En metod för att öka överlevnaden på vedartade växter är att krossa den nedre delen av kvisten. (Gör detta under vatten.) Detta ökar kontakten mellan den fibrösa ledningsvävnaden och vattnet vilket i sig ökar uppsugningsförmågan.

Skala av barken efter du krossat basen och placera kvisten i kallt vatten i väntan på att arrangeras till Ikebana. Detta fungerar fint på lönnar, rosor, clematis med flera vedartade växter.

 

Doppa växtändar i hett eller kokande vatten

En annan metod är att doppa änden på kvisten i kokande eller mycket hett vatten i 5 – 10 sekunder. Glöm inte att skydda löv och blommor från den varma ångan. Det varma vattnet får luften och vattnet att expandera så att överskottsluft tränger ut. Därefter sticker du den snabbt i kallt vatten. Då krymper kvarvarande luft och vatten så att kallt vatten dras in i kärlen. Låt den stå svalt men gärna ljust i c:a två timmar. Denna metod fungerar för det mesta blommaterial.

 

Bränn änden i en låga

Ännu en metod är att bränna änden, i 1 – 2 minuter, i en låga tills den börjar glöda. Stoppa därefter ned den snabbt i kallt vatten och låt den vara där. Det är viktigt att du förkolar 1 – 3 cm av änden. Detta tar kol på bakterier och kolet tar upp vatten effektivt. Använd gärna en gaslåga eftersom det går snabbt utan att blomman hinner påverkas negativt. Metoden är bra för material med hårda stammar som rosor, pioner, m.m. Den fungerar dock dåligt för tjocka stammar som innehåller mycket fukt.

 

Använd djupa kärl

Om du har långa stjälkar kan dessa ställas i lite djupare vatten. Bättre djup ger högre tryck och därmed lättare för växten att suga upp vattnet. Låt den stå svalt i några timmar för att hålla sig fräsch. Ännu en metod att betänka är att bevattna undersidan av bladen. Det är en lösning för ömtåligt material som lätt förgås.

 

Kemiska substanser för Ikebana

Det finns också en uppsjö med naturliga substanser som kan hjälpa till med vattentransporten och hålla plantor fräscha. T.ex. kan 10 sekunder i ättika hjälpa grässorter som t.ex. bambu att kunna suga upp vatten. För därefter genast över dem till kallt vatten.

Bränd alun kan fungera för t.ex. hyrdangea eller julros. Doppa stjälkänden i alun och låt saltet dra ut vätska ur änden medan det tränger in. När du sedan sätter växten i vattnet drar alun åt sig vatten som tränger in i stammen.

För lökväxter och växter med vit sav kan alkohol hjälpa till att öka vattenupptagningen.

De kemiska metoderna får du läsa på i facklitteraturen eller på en av alla kurser du kan gå här i Sverige.

 

This post is also available in: English (Engelska)

Varukorg
Rulla till toppen