Bland de vanligaste jordarterna som används är japanska lavatyper. Varför just japanska då? Det kunde ju vara så att det är just för att bonsaiodlingen till stor del härstammar därifrån. Men, det är inte hela sanningen. Det första jag tänkte när jag började med Bonsai var Island (!). Men, det visar sig att det endast finns den typ av vulkaner som producerar akadama och kuryu just i japan samt, om jag inte missminner mig på en specifik vulkan i Oregon, USA. Vad är då för speciellt med dessa?

Akadama

 

Akadama är den högst aktade lavasorten. Den har alla de tre egenskaperna nämnda ovan. Dessutom är den porös på ett sätt som gör att tunna rottrådar kan sticka rakt in och igenom kornen på sin jakt efter näring och vatten. Det går alltså att odla bonsai i ren akadama. Allra hellst med korn mellan två och sex millimeter i diameter. (Större korn gör sig i botten på krukan eller för större träd eller i kombination med torv m.m.

Pimpsten

 

Pimpsten är i princip lika bra, men denna är tyvärr väldigt vit i färgen och lyser i den svarta jorden om du blandar i pimpsten. Dock är pimpsten billigare. Kanske värt att ha pimpsten i och akadama ovanpå? Eller svart lavasamd från t.ex. Mt. Fuji-massivet till dess att mossan tagit fäste.

Kuryu och Kiryuzuna

 

Kiryu, 5 mm kornstorlek.

 

Kiryuzuna, 10 mm kornstorlek, ganska blandad.

Kuryu och Kiryuzuna är lite fastare än akadama och bryts inte ned på samma sätt som akadama-kornen vilket passar vårt blöta klimat. Å andra sidan dränerar den lite bättre vilket gör att den under heta sommardagar kan vara lite för väldränerande.

Kanuma

Kanuma i sin tur är ett väldigt lätt material vilket passar om du har väldigt stora krukor att fylla. Denna lavasort är inte riktigt lika bra som akadaman men som sagt väldigt lättviktigt!

This post is also available in: English (Engelska)

Varukorg
Rulla till toppen