Det är väldigt lätt att stirra sig blind på vår västerländska tolkning av bonsai som baserar sig på en starkt tillspetsad bild av denna traditionellt väldigt breda konstart. Det vi idag kallar bonsai baserar sig på den bonsai-form som växte fram under 1970 och 1980-talets Japan.
För att du skall få en bra bas att stå på är det väldigt viktigt att du får uppleva bonsai i alla dess former. Men kanske än viktigare är att uppleva naturen i dess skönhet. Bonsai betyder ordagrant kärl med växt. Rent krasst skulle vi kunna kalla vilken krukväxt som helst för bonsai. Givetvis är inte detta vårt mål. Men vad skall vi då ha som mål undrar du kanske.
Kort och gott handlar bonsai i dess traditionella betydelse om att försöka efterlikna naturen fast i krukan. Det innebär att det träd vi har i krukan skall försöka efterlikna sina naturliga förebilder. Som någon smart man en gång sade, det handlar inte om att få trädet att se ut som en bonsai utan att få din bonsai att se ut som ett träd. Så, låt oss analysera det lite mer i detalj.
En av de viktigaste delarna hos en bonsai, det som ger själva kroppen eller själen hos trädet, är dess stam. Stammen skall bära med sig vissa karaktäristika. Den skall gärna vara tjock, vilket ger en känsla av ålder. Samtidigt skall den gärna vara avsmalnande uppåt på samma sätt som ett träd. Eftersom vi människor alltid ser träd nedifrån skall du därför se på din bonsai från en bit över basen så att du ser snett upp på den. Således, om stammen smalnar av uppåt, gärna lite överdrivet, så kommer det att ge ett konstgjort perspektiv som ger känslan av att se upp i ett högt träd.
För att detta skall fungera behöver du också kunna se stammen. Således kan du inte låta alla grenar sitta kvar på trädet. Då blir det ingen bonsai utan en buske i en kruka. I stället skall du avlägsna de nedersta grenarna så att stammen blir fri. För detta är det bra med ett vasst verktyg, en sax, sekatör eller en grenklippare beroende på grenens tjocklek. Precis som ett riktigt träd skall den ha ett fåtal stora grenar ned till medan grenarna sitter tätare och blir tunnare längre upp i trädet.
Låt de grövre grenarna synas ordentlig. (Skym inte den innersta delen med en massa grönt utan låt dem i stället förgrena sig utåt mot topparna. Låt inte heller grenar korsa varandra så att de skymmer varandra. Längre upp i kronan eller längst ut i grenverket kan du låta dem växa mera fritt.
Om du lyckas få den delen att fungera kan du nu också försöka att ge din bonsai en triangelform eller dom-form. Triangeltänket är modernt men inte helt nödvändigt. Gör hellre så att du går ut i en ”misskött” eller ”naturlig” skog och se vilka träd du finner där. Eller kanske att du ger dig ut i en beteshage eller liknande där enstaka träd fått växa väldigt fritt. Ofta ser du att träden försöker att ha mest löv där ljuset kommer åt och att de inte kostar på sig löv i skuggiga lägen. Inte sällan blir trädet triangel eller konformat. Samtidigt skall du inte forma din björkbonsai så att den ser ut som en ek eller tvärt om. Se till dess naturliga förebilder i det vilda!
Se på många förebilder. Men! Kopiera inte ett träd. Du kommer inte lyckas och din bonsai kommer vara olycklig. Tänk på att låta trädet styra din beskärning och lindningen av trädet. Trädet är en individ och skapar ofta oväntade möjligheter eller problem som inte var väntade. Du och trädet måste försöka att utvecklas i samklang.
När du beskär trädet är det inte säkert att nya grenar kommer där du önskar. Kanske kommer det en helt oväntad kvist någon annan stans. Eller så dör den beskärda grenen. Skall du nu ta bort den? Kanske ger den trädet ett intryck av ålder? Eller är den bara ful?
Valen är många och det är det som gör bonsai till en så spännande konstform. Viktigast av allt är dock att du har kul och trivs i ditt utövande. Att utveckla bonsai tar tid och är inget hastverk, så kulhetsfaktorn är avgörande!
Och du! Skäms inte eller få dåligt samvete när ett träd dör. De allra duktigaste inom bonsai är i nio fall av tio de som haft ihjäl flest träd i början.
This post is also available in: Svenska (Swedish)